Social Selling is uitgegroeid tot een online begrip waar je tegenwoordig écht niet meer om heen kunt. Je hoeft LinkedIn maar door te scrollen en je komt de Engelse term ongetwijfeld een paar keer tegen. Levert dit bij jou vooralsnog alleen maar vraagtekens en een opgetrokken wenkbrauw op? Vanaf vandaag niet meer! Ik vertel je wat Social Selling is en vooral waarom jij het – wat mij betreft – onderdeel moet laten zijn van je dagelijkse routine van sales.


Wat is Social Selling?
In feite draait een Social Selling strategie om het realiseren van verkoop, door het leggen van nieuwe contacten en het aangaan van de interactie met bestaande klanten op een social medium, zoals LinkedIn. Hiervoor bouw je een sterk persoonlijk merk op (dus niet op bedrijfsniveau), deel je waardevolle content met je huidige connecties en breid je je zakelijke netwerk verder uit. Bij social selling is het belangrijk dat je altijd denkt in het belang van je prospect of klant. Achterhaal aan welke informatie jouw klant behoefte heeft. Geef vervolgens antwoord op vragen van de klant. 

Kortom; met social selling ga je effectief het gesprek aan met jouw doelgroep. Op jouw LinkedIn account deel je relevante kennis, met als doel waarde te creëren.

Het is een langetermijnstrategie: traditionele sales lijken eerder op een sprint, maar social selling is een marathon.

Waarom Social Selling?
De traditionele verkoop verschuift de laatste jaren, net als de gehele communicatie eigenlijk, steeds meer naar de online wereld. We e-mailen en appen de hele dag door en waar we voorheen papieren visitekaartjes uitwisselden, versturen we nu een connectieverzoek op LinkedIn (doe dit overigens áltijd met een persoonlijk bericht!). Wanneer je met jouw profiel een ijzersterk imago hebt opgebouwd, bereik én overtuig je je doelgroep en heb je een positieve invloed op het uiteindelijke verkoopproces. Ze willen jou – en dat is wat jíj wilt!

Vermijd deze valkuilen:

Valkuil 1: je plant het niet in. Als je geen concrete planning hebt, zal je het als snel opzij schuiven. Dus: kies een ritme dat haalbaar is en plan bewust tijd in om aan jouw posts te gaan werken. 

Valkuil 2: je spamt je netwerk. Social selling draait niet om het aantal keer dat mensen jou in hun feed zien – kwaliteit boven kwantiteit. Constant (irrelevante) links delen, priveberichten sturen met verkooppitches. Bied waarde aan jouw netwerk met waardevolle content. 

Valkuil 3: je zendt alleen maar. Ga ook in interactie met andere thought leaders, influencers en natuurlijk je doelgroep. LinkedIn is daar uiteindelijk voor bedoeld. Wees zelf ‘super social’! Neem daarom regelmatig de tijd om door je LinkedIn tijdlijn te scrollen én actief te reageren.  

Valkuil 4: connecten zonder reden. Het sturen van een connectieverzoek is zo gedaan. Maar wat zijn die connecties uiteindelijk waard, als die mensen niet geïnteresseerd zijn in wat je op LinkedIn te vertellen hebt? Beter 800 contactpersonen die veel interactie tonen dan 10.000 die niets doen. Kwaliteit boven kwantiteit! 

Tijdens mijn training leer ik je alle ins & outs over Social Selling.