Social Selling Index: haal het maximale uit jouw LinkedIn-profiel!

LinkedIn is een heel sterk platform voor het creëren van een netwerk en het realiseren van zakelijke successen. Wanneer je de geheimen kent, gaat er een wereld voor je open. Haal jij op dit moment het maximale uit jouw LinkedIn-profiel? De Social Selling Index, afgekort SSI, vertelt het je. En daar vertel ik je dan weer alles over in deze blog.

SSI in het kort
De Social Selling Index is een tool die het succes van jouw LinkedIn-profiel naar een cijfer vertaalt. Hierbij wordt er gekeken naar vier pijlers: het creëren van je professionele merk, het vinden van de juiste personen, het uitwisselen van informatie en het opbouwen van relaties. Hieronder worden deze pijlers in het kort uitgelegd. De maximale SSI score is 100, het minimum ligt op 0. Wanneer je in een sales-functie werkt, is het raadzaam om een minimale SSI-score van 75 te behalen. LinkedIn heeft namelijk voorkeur voor content van personen met een hoge score. Dit betekent dat je voorrang krijgt in de zoekresultaten én dat jouw content wordt getoond in de tijdlijn (‘feed’) van jouw connecties. Heb je een lage(re) score, dan resulteert dit doorgaans in een laag bereik van je content. In een tijd waar er iedere dag opnieuw heel veel berichten gepost worden is het belangrijk om tóch goed gezien te worden. De SSI draagt hier zeker aan bij. Omdat de Social Selling Index zowel het algemene cijfer als vier individuele cijfers voor de genoemde pijlers weergeeft, zie je precies waar jouw aandachtspunten liggen. Misschien heb je wel een heel sterk persoonlijk merk, maar wissel je niet de juiste informatie uit waardoor de boodschap niet goed overkomt of reageer je te weinig waardoor je niet gezien wordt. Alleen als je weet waar de schoen wringt, kun je gerichte actie ondernemen en jouw score verbeteren.

Check hier jouw SSI

Creëer je persoonlijk merk met jouw LinkedIn-profiel
Deze pijler laat zien hoe volledig jouw LinkedIn-profiel is. Heb je alle gevraagde informatie ingevuld? Heb je jezelf en je activiteiten beschreven in een heldere, wervende samenvatting? Maak je gebruik van de mogelijkheid om media (afbeeldingen, video’s, websites of presentaties) uit te lichten op je profiel? Ook bekijkt LinkedIn onder andere of je artikelen en/of blogs uploadt en of je aanbevelingen ontvangt. De volledigheid van je profiel wordt naast de SSI-score tevens weergegeven in een profielsterkte op je persoonlijke dashboard. Hoe deskundiger je profiel, hoe meer profielweergaven en relevante updates je ontvangt.

Vind de juiste personen op LinkedIn
Dit onderdeel van de SSI let op jouw persoonlijke zoekgedrag. LinkedIn wil zien hoeveel moeite jij doet om ‘de juiste personen ’te vinden. Log je dagelijks in? Maak je gebruik van de zoekoptie om de profielen van je bestaande connecties te bezoeken? Bekijk je de profielen van jouw tweede- en derdegraads netwerk en houd je in de gaten wie jouw profiel bekijkt? Indien je gebruikmaakt van Sales Navigator, dan is het nuttig om actief gebruik te maken van de aanbevolen leads. 

Het uitwisselen van informatie
Het is geen geheim dat content een belangrijke sleutel naar zichtbaarheid is. Ook de SSI neemt dit onderwerp mee in de beoordeling van jouw profiel. Reageer, deel of like je de content van anderen en vice versa? Ben je lid van LinkedIn-groepen? En hoe actief ben je in deze groepen; lees je vooral mee of reageer je op de andere groepsleden? Verstuur je inMails en privé-berichten? Hoe wordt hier door de ontvanger(s) op gereageerd? Kortom: je volledige gedrag op het gebied van LinkedIn-content wordt onder de loep genomen.

Relaties opbouwen: de kracht van jouw connecties
LinkedIn kijkt ook naar (het maken van) jouw connecties. Ben je gelinkt met veel mensen op C-level niveau – het hoogste hiërarchische niveau in een organisatie -, dan wordt dit voor de Social Selling Index score beter beoordeeld dan wanneer je vooral linkt met mensen in lagere functies. Dit klinkt heel discriminerend en veroordelend, maar vergeet niet dat mensen in lagere functies afgezien van de SSI-score natuurlijk heel waardevol zijn. Je voegt de directeur van een grote multinational doorgaans iets minder makkelijker toe dan een medewerker in een lage functie, terwijl deze laatste je mogelijk wel kan helpen om met de juiste mensen in contact te komen. Los van het niveau van je connecties, beoordeelt LinkedIn ook de mate waarin je andere uitnodigt om een connectie te maken en in hoeverre deze verzoeken geaccepteerd worden.

Waar leeftijd ‘just a number‘ is, laat de Social Sellig Index van LinkedIn zien dat getallen wel degelijk belangrijk kunnen zijn. Wil je jouw SSI-score verhogen en meer online succes behalen? Tijdens mijn training wordt de Social Selling Index uitvoerig besproken en pakken we de verbeterpunten van jouw LinkedIn-profiel aan. Bekijk hier meer over mijn aanbod of klik hier voor mijn contactgegevens.

Social Selling Index